Guacamole is een eenvoudig en caloriearme dipsaus van avocado\’s. De dipsaus is een Mexicaanse specialiteit die ook langzaam maar zeker de wereld veroverd. Deze vezelrijke dipsaus zit boordevol met goede vetten die ons helpen om gezond te blijven.
Een prima dipsaus voor kinderen. Als je hier niet te veel chilivlokken aan toevoegde natuurlijk. Ik pureerde de avocado\’s met een vork voor een gestampte versie. Maar je kunt de guacamole ook erg smeuïg en glad maken door hem te mixen. Een extra voordeel hiervan is dat je geen moeite moet doen om de groenten fijn te snijden.
Avocado
De avocado is het hoofdingrediënt van de guacamole. Guacamole wordt niet voor niets vaak avocado dip genoemd. Daarom is het ook erg belangrijk dat je goeie rijpe avocado\’s gebruikt.
Guacamole
Beschrijving
Guacamole is een eenvoudige dipsaus van avocado's.
Ingrediënten
Bereiding
-
Bereid de avocado's voor
- Snij de avocado in twee.
- Verwijder met een soeplepel de steen en schep dan de avocado uit zijn schil en doe in een kommetje.
- Plet de avocado's fijn en voeg het limoensap toe en roer dit er goed door.
-
Snij het vruchtvlees van de tomaat in kleine stukjes
- Snij de tomaat doormidden en verwijder de zaadjes.
Tip: De zaadjes mag je in een tomatensoep of ander gerecht met tomaat toevoegen. - Snij daarnaast het vruchtvlees van de tomaat in kleine stukjes en voeg toe aan de avocado.
- Snij de tomaat doormidden en verwijder de zaadjes.
-
Snipper de ui en knoflook fijn
- Snij de ui en knoflook zo fijn mogelijk en voeg dan ook toe aan de avocado's.
- Roer alles goed door elkaar
-
Kruid naar smaak met chili, zout (en verse koriander)
- Kruid nu naar smaak met zout en chili.
- Je kunt nu ook wat verse koriander toevoegen.
Tip: Niet iedereen eet graag koriander. Heel wat mensen waaronder ikzelf vinden het naar zeep smaken. Doe je er koriander door dan raad ik je aan die ook erg fijn er door te doen. Dat zorgt dat de koriander minder uitgesproken aan bod komt in je gerecht. Ikzelf laat hem er gewoon uit.
Veelgestelde vragen
Een traditionele guacamole bestaat uit: avocado's, ui, tomaat, koriander, jalopenopeper, limoensap, knoflook en zout.
In mijn recept laat ik de koriander weg omdat ik dat kruid zelf niet graag eet en de jalopenopeper vervang ik door chilivlokken.
Wanneer je guacamole gemaakt hebt dan kun je deze het langste mooi groen houden door de steen van de avocado's in de guacamole te steken. Die stenen zorgen er op hun beurt voor dat de avocado die er rond zit een stuk trager bruin wordt. Zo kun je de guacamole wel even in de koelkast bewaren tot gebruik. Weet wel dat guacamole het allerlekkerst gewoon vers gemaakt wordt.